Reklama
 
Blog | Michaela Míčková

Moji milovaní autisté

Maminka dvou postižených kloučků, zakladatelka portálu www.postizenedeti.cz, blogerka a posléze spisovatelka. Žena, kterou v životě potkala neuvěřitelná smůla. Žena, která se s osudem neuvěřitelně statečně pere. To je Jana Makovcová. A právě na její knížky bych vás ráda upozornila.

 

 

Jmenují se „Maminko, nezpívej“ a „S rukama na uších.“ Autorka v nich popisuje každodenní život svůj a své rodiny. Její oba synové jsou postižení dětským autismem. Starší, šestiletý navíc dětskou mozkovou obrnou a epilepsií, mladší, čtyřletý, má podezření na závažné metabolické onemocnění a je mentálně handicapovaný.

Jsou to knížky, která vás přivedou k slzám, až budete číst o smutku rodiče, jehož děti s ním v podstatě nejsou schopné komunikovat, o zoufalém čekání na různá vyšetření a na jejich výsledky, o přání, aby dítě jednoho dne samo přišlo a řeklo „Maminko, mám tě rád,“ o ponižujícím doprošování se vstupu do léčebných lázní, když několik tisíc na zaplacení regulačního poplatku bude k dispozici až za týden…

Reklama

Jsou to ale zároveň knížky, které vás i přes závažnost námětu také často rozesmějí. Například líčením změny životního stylu s příchodem hypotéky a úpění rodiny pod její tíhou. Nebo sbírání řidičských zkušeností. Nebo kouzla nechtěného v dětském vyjadřování.

Zároveň těm čtenářům, kterým je svět postižených dětí a jejich rodičů vzdálený, umožňují pochopit, proč rodiče tolik stojí o integraci svých dětí mezi děti zdravé, jak náročné je starat se o postižené děti několik let bez možnosti odpočinku, proč je obtížné či přímo nemožné zároveň pracovat, proč je život s postiženým dítětem složitý i po finanční stránce.

Koupí těchto knih (ať už v knihkupectví nebo v internetovém obchodě na výše uvedeném portálu – zde najdete i ukázky z knih) můžete nejen potěšit sebe či své blízké poutavým čtením, ale také, nebo hlavně, přispět na dobrou věc.